Rendezetlen érzelmi kapcsolataink hatása gyermekeink életére

A gyermek a születésével  a szülők, nagyszülők tükre lesz. A fongantatást, majd a 9 hónap alatt megélt eseményeket, amelyeket megél az anya és a baba, megtaláljuk a tágabb családunkban.

Példa: Véletlenül becsúszott gyermek esetén a hozzáállásunk, nem volt megfelelő a védekezés. Amit nem veszünk figyelembe és ami nagyon fontos a szituációval járó érzések.

Az életünkben minden elrendeltetett, így a gyermek is akkor fog érkezni amikor ott van az ideje. Ugyan ma már a fogamzásgátlással befolyásolni tudjuk, mégis van rá példa, hogy a tabletták ellenére is megtörténik a fogantatás.

Mennyire tudunk felkészülni a gyermekünk érkezésre? A fizikai síkon sokkal nagyobb eséllyel, mint szellemileg.

Miért?  Az élet minden területén érzéseket élünk meg, így a gyermekvárás ideje alatt is.

A tágabb családunkban már megélt élethelyzeteket éljük meg a jelenbe, melyekben érzéseket tapasztalunk meg.

Milyen szülő váljon belőlünk, szeretnénk eldönteni, tökéletesen felkészülni, máshogyan csinálni mint a szüleink, de vannak befolyásoló tényezők amelyek sokkal nagyobb hatalommal bírnak az életünk alakulásában.

Gyakran lehet hallani, hogy nem szeretnék olyan lenni mint az anyám vagy az apám. Aztán észre sem vesszük és ugyanúgy viselkedünk, neveljük a gyerekeinket, úgy bánnunk a gyerekeinkkel, mint ahogyan a szüleink velünk.

A másik eset amikor nem ugyanazt tesszük, de átestünk ló túloldalára ami szintén nem visz bennünket előrébb.

Nem véletlenül születünk abba a családba ahol élünk, általuk tudunk a legtöbbet fejlődni, tanulni.

Meghatározó tényező milyen volt a kapcsolatunk a szüleinkkel gyermekkorban.

Mennyire sikerült érzés szinten rendezni a szüleinkkel a kapcsolatunkat.

Ha valóban szeretnénk a gyermekünket máshogyan nevelni, nyugodt kiegyensúlyozott helyzetet teremteni számukra, rendezni kell a rendezetlen viszonyunkat a szüleinkkel.

Szinte minden szülőben felmerül az a kérdés, hogy vajon jól csinálja-e? Feltesszük-e azt a kérdést, hogy  a szüleinkben voltak-e ilyen kérdések, érzések?

A gyermek minden esetben jelzi, hogy mire van szüksége, meg kell tanulni a jelzések között különbséget tenni.
A gyermek folyamatosan mutatja, hogy hol vannak a szülők elakadva, meg kell tanulni olvasni az általa küldött jeleket.

Emberek vagyunk, nem lehetünk tökéletesek. Lehet hibázni, a lényeg a felismerés, hogy valamit rosszul csinálunk, és lehet rajta javítani.

A szülő a gyermekéért csak annyira tud felelősséget vállalni, a szeretetét csak annyira tudja kifejezni amennyire a sorsa engedi.

A gondoskodás mai világunkban kötelezően elvárt a szülőktől, ezért nemigazán  tartozik a szeretet kifejeződéséhez. Nagyon sok szülő a gondoskodásával jelzi a gyermeke felé a szeretét, nekünk kell megtanulni értékelni.

Ha ezt nem tudjuk megtenni, csak az elvárásainkat állítjuk a szüleink elé, az élet belerak ugyanabba az élethelyzetbe, ahol a gyermekünk nem fogja értékelni a mi szeretet kifejeződésünket.

Ugyanazokat az érzéseket éljük meg, mint amit a mi szüleink, amikor mi nem értékeltük az ő gondoskodásukat. Nem fog jól esni.

Lehetőség van egyéni tanácsadásra, gyermekvárással, szüléssel, gyermekneveléssel kapcsolatban. A tanácsadás alkalmával olyan útmutatásokat adok, amelyek a gyakorlatban kipróbáltak és működnek.

No Comments Yet.

Leave a comment

*