Szülői “minták” hatása az életünkben

sors elemzés Piros Katalin

A kezeléseim során gyakran hallok ilyen kifejezéseket:

- Nem szeretnék olyan lenni, amint az Apám vagy Anyám

- Észreveszem, hogy úgy viselkedem, mint az Apám vagy az Anyám, nem tetszik, de mégis csinálom.

A szüleink, nagyszüleink által megélt események sorai határozzák meg életünk alakulását. . Ugyanazokat a szituációkat, érzéseket éljük meg a minden napokban, melyeket megéltek szűkebb illetve a tágabb körben élő családtagjaink.

Bármilyen velünk megtörtént eseményt megtalálunk a családunk életében is, nem kell hozzá visszamenni az előző életünkbe.

Sok esetben mi magunk észre sem vesszük, hogy úgy viselkedünk, úgy élünk, ugyanazt a munkát végezzük, mint ők. Gyakran a környezetünk hívja fel rá a figyelmünket, hogy olyan vagy, mint az anyád/apád. Ezen szembesítéskor nagyon idegessé válunk, igyekszünk védekezni, megmagyarázni, hogy miért és miben nem vagyunk azok.

Ha észre is vesszük, hogy a „mintáink” mennyire befolyásolják az életünket és ez nem jó számunkra, nem egyszerű rajtuk változtatni.

Miért?: mert ezek nem minták!

Nem véletlenül születtünk bele abba a családba, általuk tudunk nagyon sokat tanulni, fejlődni.

Ugyanazokat a helyzeteket azért éljük meg, hogy megtapasztaljuk az érzéseiket, át tudjuk érezni, hogy egy-egy helyzetben miért úgy viselkedtek, ahogyan viselkedtek.

A szüleinket csak látjuk, de nem ismerjük őket, viselkedésük alapján gondolunk róluk valamit.

Nem azért kell meglátni őket teljes valóságukban, hogy ítéletet mondjunk felettük, vagy megítéljük nevelési módszerüket, hanem, azért, hogy egy mély őszinte, érzésekre épülő kapcsolatot tudjunk velük kialakítani.

Minden szülő próbálja a maga módján a legjobb tudása szerint nevelni gyermekét, csak a legjobbat akarja számára. Hogyan fejezi ki? Nagyon sok esetben igen rosszul, de ez nem az ő hibája.

Gyerekként van egy elképzelésünk, hogyan kellene, hogy szeressenek a szüleink, de ez a mi igényünk. Ők azt a nem tudják megadni nekünk. Viszont meg tudjuk keresni azokat a dolgokat, amelyekkel kifejezték szeretetünket irántunk, még ha rosszul is.

A gondoskodást nem természetesnek kell venni, meg kell tanulni értékelni.

Hálás lenni, hogy felneveltek bennünket, haragunkat irányukba elengedni.

Apró lépésekkel megtanulni, érzésből szeretni és tisztelni őket.

A legnagyobb vesztes az utolsó nemzedék, mert ő már egy halmozottabb mintát visz.

Jusson eszünkbe minden egyes helyzetben, amikor gyermekeinket neveljük, hogy annak idején gyermekként bizonyos helyzetekben hogyan éreztük magunkat.

A gyerekek a tükörképeink így mutogatják, hogy bennünk milyen érzések vannak. Mennyi fel nem dolgozott, le nem rakott gondot cipelünk.

Segítő nélkül kevés embernek sikerül a valódi összefüggések  megtalálása. Már egy találkozás alkalmával olyan összefüggésekre vezetem rá, amelyek segítik a továbblépést.

Önismereti estre, akár csoportos, akár egyéni,  hétvégén is lehet jelentkezni!

 

Tel: 70 622 6367

2012. január 15 Kecskeméti előadás     Szülői minták hatása az életünkre párkapcsolatainkra.