Személyiségünk fejlődése

Az  önismeret útján elindulni nem egy egyszerű feladat. Az emberben keletkezik egy érzés ami keresésre-kutatásra ösztönzi. Olvasunk könyveket, hallgatunk előadásokat, sok-sok információt kapunk, és ebből nagyon nehéz kiválasztani azt ami a mi segítőnk lehet.

A valódi változáshoz:

  • Önmagunk őszinte megismerése szükséges. Fájdalmas folyamat, de megéri.
  • A megtanult meggyőződéseink elengedése. Nagyon fontos mivel a szenvedéseink számának a csökkenését fogja a változás előidézni.
  • A helyzeteket nemcsak látni kell, gondolni róla valamit, hanem meg kell tanulni mindig mögé nézni.
  • Az érzéseket megtanulni elfogadni, hisz nem értelmetlenül vannak az életünkben pl. az önbizalom hiány érzése is tanítani akar bennünket. Nem eltüntetni kell, hanem megtalálni az értelemét, tanítását.
  • A megtanultakat ne csak elméletben tudjuk és beszéljünk róla, hanem a gyakorlatban használjuk is, így válunk hitelessé.

Hogyan tudom önmagam viselkedését  helyesen meglátni?

A körülöttem lévő emberek viselkedése által. Érdemes megtanulni elfogadni őket, a tanításukat magunkévá tenni. Nem megítélni őket a viselkedésük miatt, hisz régi önmagunkból mutatnak egy darabot. Ha őket megítéljük, önmagunkat is, csak ezt látnunk is kellene.

Ezt nevezzük tükör effektusnak.

Az ő viselkedésük bennünk érzéseket keltenek, amelyek arra akarják felhívni a figyelmünket, hogy meg kellene vizsgálni a helyzetet, nem hibáztatni a másik embert.

Nagyon fontos: Az önismeret nem egy bonyolult rendszer, inkább fájdalmas.

Fájdalmas mert:

  • Fáj beismerni, hogy mi is viselkedtünk úgy másokkal, hogy fájdalmat okoztunk.
  • Fáj beismerni, hogy amit önmagunkról gondoltunk, messze nem állja meg a helyét.

Az elején  valóban fájdalmas, amikor viszont megérzed, milyen érzés a másik oldalon lenni, jobb emberré válni, nem szeretnél visszafordulni.

No Comments Yet.

Leave a comment

*