Függőségek 1

Mai világunkban egyre több ember válik függővé, sajnos nagyon sok fiatal is.
Sok féle függőség létezik.
- A számítógépes, telefonos játékok, a különböző chat-ek használatát ma már szinte mindenki természetesnek veszi, nem látjuk, hogy milyen gyorsan függővé vállunk. Észre sem vesszük, kényszeresen használjuk bármilyen helyzetben és fel sem tűnik, hogy, hány embert bántottunk meg a viselkedésünkkel.

Az alkohol, drog, dohányzás, játékgép (pénznyerés) függőssége, igen megterheli a családot, mind lelkileg, mind anyagilag.

A függősségek kialakulását, a szülőktől meg nem kapott, ki nem elégített szükségletekkel magyarázzuk (Pl. szeretet hiány)
A szülők gyakran a szeretetüket csak anyagiakban, gondoskodásban fejezik ki.
A gyerekek nem ezt nem értékelik, hanem a saját gondolataik szerinti elvárásaikat akarják érvényesíteni, hogyan szeressék őt.
Sajnos nem fog sikerülni nekik, mert pont az lenne a feladatuk, hogy tanulják meg értékelni azt, amit a szüleiktől kapnak.

A függőséggel küzdő ember egy tükör a körülötte lévő emberek számára.
Példa: Férj-feleség.
A férj alkoholizmussal küzd, ha elkezdjük valóban és mélyen megvizsgálni az esetet, akkor két dolgot fogunk találni.

1 A feleség család tagjai között is megtalálható az alkoholizmus. Valaki (apa, anya, nagyapa, nagymama) ugyanezen problémával küzdött, amiért ő haragudott rá, megítélte.

A harag nem lett feldolgozva, illetve nem volt kíváncsi arra, hogy az az ember miért lett alkoholista, miért viselkedik úgy ahogyan, ezért kap maga mellé egy alkoholizmussal küzdő férjet.

A férfi a viselkedésével ugyanazokat az érzéseket kelti benne, mint amit régebben az a családtagja, akire haragudott, haragszik.
Az együttélés miatt a helyzet egyre élesebb lesz, veszekedések sorozata kezdődik. A hölgy meg szeretné változtatni a párját, elvárásokat állít elé, amelyeket nem tud teljesíteni.

Nem a férfit kell meg változtatni, hanem a feleségnek, kell rendeznie a családtagjával a sorait.

Megvizsgálni, amit ő látott, és amit erről a helyzetről gondolt, az valóban megállja a helyét? Ha valóban a gond gyökerét vizsgálja meg, szembesülni fog azzal a ténnyel, hogy nem.

Mivel nem hordjuk az alkoholizmussal küzdő ember cipőjét, nem tudjuk milyen érzés dolgozik benne, hogyan éli meg ő a helyzeteket.

2 Fontos megvizsgálni a feleség reagálását a helyzetekre.
A feleség viselkedése az, ami kiváltja a férfi reakcióját, egy-egy mondat, szó, elegendő a lavina elindításához. (ezen információt akkor kapjuk meg, ha beszélgetnünk a férjjel, vagy a gyerekekkel)

Példa:
Ha folyamatosan csak szidást kap, mert ivott, egy idő után már nem fog mérlegelni, mert ha mindenhogyan leszúrást kap, akkor legalább jól érzi magát.

No Comments Yet.

Leave a comment

*